Fläskpannkaka

Fläskpannkaka
Grillad Fläskpannkaka

Fläskpannkaka en av livets nödtorftigheter

Jag vet inte vad du tycker, men jag tycker definitivt att fläskpannkaka tillhör den delen av livet som verkligen behövs, för att man ska må utmärkt. Måste ju tillägga detta att det är enbart jag i vår familj som har den tanken. Men som tur är så äter övriga i familjen, då frun, barn är utflugna, de äter vanliga pannkakor. Så när jag blir sugen, så behöver jag inte göra så väldigt stora utsvävningar för att jag ska kunna få en god fläskpannkaka. Det är egentligen bara att ta fram fläsk och pannkakspannan, så är det löst. Båda vill dessutom ha en god och smakrik sylt till respektive pannkaka. Kommer barnbarn, så kan vi festa till genom att vispa upp lite vispgrädde, och så är det fest hemma hos oss.

Fläskpannkaka eller ugnspannkaka

Det är ju exakt samma sak fast med två olika namn. Du gör på exakt samma sätt, ja om du nu bara bakar den i ugnen. Gör du på mitt sätt, där jag skapar min fläskpannkaka i en stekpanna, som jag senare bakar färdig i ugnen, så blir det det fläskpannkaka. Eller kanske jag ska skriva stekt ugnspannkaka. Sedan får du, käre läsare, tolka det lite som du vill.

Camping på sommaren

Vi, hustrun och jag, bor numera i husvagn på sommaren. Vi har en Campingplats där vi har en så kallad säsongsplats, vi bor hela sommaren på samma plats. Det är ett alldeles utmärkt sätt att tillbringa sommaren på, framförallt nu när vi blivit seniorer, och inte har något som helst krav på att vi behöver vara hemma någon speciell tid. Det finns inget arbete man behöver passa, och aktiviteterna kan vi hoppa över en stund om vi inte vill vara med. Å andra sidan, så är det inte så långt hem, vi har omkring 25 kilometer, en sträcka vi kör på lika många minuter. Det jag skulle komma till vara ytterligare ett sätt att fixa fläskpannkakan, då kanske kalla den för grillpannkaka. Du gör på samma sätt som när du ska baka av den i ugn, fast du ställer den på grillen i stället, nu med lock, och gärna på indirekt värme. Jag kan inte säga att jag känner någon skillnad på smaken, mot de som jag gör hemma. Jag skulle nog säga att den blir lika god. Det är ju kanske lite krångligare, för du ska hålla värmen under kanske 30 minuter. Har du en kolgrill, så gäller det att ha briketter i stället för grillkol. Briketterna är lite svårare att få fart på, men när du väl har fart, så håller de värmen betydligt lägre, och du kan då med lugnt samvete grilla din fläskpannkaka. Ännu bättre är det givetvis med en gasolgrill. Där har du ju värmen på så länge du behöver, och du har dessutom betydligt enklare att reglera värmen. 

Grillpannkaka

Nu har du lärt dig något nytt, fast ändå samma. Grillpannkaka, ugnspannkaka eller fläskpannkaka, det är ju samma sak, fast kanske lite olika tillagningssätt. Sitter du i en husvagn, så gäller det ibland att vara lite uppfinningsrik. Det är anledningen till att min grillpannkaka kom till. Ugnen i vår husvagn finns, men jag vet knappt hur den fungerar. Jag tyckte då att det borde vara lättare att fixa detta på grillen, så blev det också. Efter det har jag provat med det mesta på grillen, och varför inte. Det är en väl så perfekt värmekälla som den spis man har hemma. Jag har till och med börjat äta grönsaker, då grillade, och ibland lite kryddat. Det blir hur gott som helst. Egentligen skulle jag börja odla lite här på campingen. Inget är så gott som egenodlade grönsaker.