Senior – Ett lyckorus, ibland

Publicerat den av
Upplevelser - ett jobb för seniorer
Senior – Upplevelser

Senior . Jag är sedan en tid senior. Det innebär att det kommer pengar lite då och då, som ska bekosta mitt uppehälle. Det är inga gigantiska summor, men jag överlever. Vi, hustrun och jag, började planera för senior livet för några år sedan, och det har vi nytta av idag. Vi har en bra bostad, med en avgift som vi båda klarar av om någon av oss går ur tiden. Vi har skaffat oss ett sommarnöje i form av en husvagn och en säsongsplats, där vi ställer husvagnen och mår bra. Till detta har vi förmånen att resa. Jag gillar inte att resa utanför Europa, men den här delen av världen duger alldeles utmärkt till mig. Vi skaffar oss var sitt Interrail, och så åker vi, då blir även själva resan en upplevelse. Det finns senior biljetter, sådant utnyttjar vi. Tyvärr finns det ingen senior rabatt på boende. Tja man kan inte få allt

Inte för alla, har jag förstått.

Upplevelser - ett jobb för seniorer
Senior har ett jobb i Upplevelser

Senior . Alla har inte de här förmånerna har jag förstått. Det kan jag tycka vara lite knepigt, när den senaste pensionsreformen kom, i början av 1990-talet, så sades det att hela livets inkomst skulle bidra till den pension vi skulle få. Systemet skulle vara säkert och stabilt. Nu har man börjat betala ut från systemet, och man måste direkt lappa och laga. Strax innan valet gick S ut med att man ökat pensionen för de sämst ställda, vilket var en lögn. Man hade ökat bidraget, bostadsbidrag och garantipension, alltså den absolut lägsta pension alla ska få om man nu inte lyckats arbeta ihop till en anständig pension. Problemet, som jag ser det, är att de som inte bidragit till sin egna pension, ofta får högre pension än vad de som kämpat i hela sitt liv. Det blir ju då ytterst omotiverat att kliva upp varje morgon, dra sig iväg på jobbet, för att komma hem och se kvällstidningarna skrika ut hur mycket bättre de sämst ställda verkligen får. Då hade det med stor sannolikhet gett mer i pension om du legat kvar i sängen den här morgonen, och en del andra mornar.

Jag har inga problem med att de som har olyckan att bli sjuka eller av andra anledningar inte kan jobba. Att vara lat är ingen sjukdom, och borde inte gynnas. Nu färdiggnällt för den här artikeln. Nu till det positiva. 

Senior När jag nu skriver detta, så sitter jag i ett litet kök, där solen strålar in på mina fötter, och värmer. Jag är i Zadar, Kroatien. Vi ska bo här en månad, jag njuter av exakt varje sekund. Vi har förmånen att kunna åka iväg på det här sättet. Det lilla problemet är att finna på en lämplig lägenhet. Den vi bor i nu, är inte stor, en säng, ett litet kök och ett badrum. Det räcker till oss. Vår vanliga lägenhet är anpassad till oss, där vi har sovrum, varsitt arbetsrum, ganska rejält tilltaget vardagsrum och ett nyrenoverat kök. Jo, vi trivs. Den minsta bostaden är husvagnen, där vi har bra sovplats, och ett hyfsat stort förtält, där vi tillbringar mesta tiden. Det är ett ganska härligt liv att vara senior.

Åter till Resor

En båt kan vara en bostad
Senior – En båt kan vara en bostad

Senior – När man reser, så som vi gör, med tåg genom Europa, så går det att välja ganska mycket. Det är på samma sätt som att resa med bil, en grej som vi gjort i nästan 20 år. Om vi vill kan vi stanna på någon plats några dagar mera än vi planerat. Eller kortare. Om vi vill ha den möjligheten, så är det bara att vänta med att boka, tills vi är helt säkra på att vi vill åka eller stanna. Om en månad ska vi åka hem, kanske. Då har nästan julmarknaderna startat i norra Europa, det får bli några besök. Jag tycker det är kul, och en liten Glüwain kan man alltid dra i sig, de värmer gott inombords. Jag har tidigare besökt några i Hamburg och i Bremen. I Hamburg var det en hel del marknader, fem om jag minns korrekt. i Bremen var det en stor, framför Rådhuset. Helt magnifik. Nu planerar vi eventuellt för att besöka någon i Belgien. Inte för julmarknaden i sig, utan mera för att städerna lockar. Vi har varit i Gent, nu ska vi prova på Brügge och eller Antwerpen. Vi får se vad det blir. Än så länge är det obokat! Tillägg: Det blev Stuttgart, Ludvigsborg, Dresden Butzen och Meissen, en härlig resa för en senior.

Träffa bekanta eller kompisar över en middag!

Senior jobb - Upplevelser ett jobb.
Senior jobb – Upplevelser ett jobb.

Senior. Vi har några kompisar som för närvarande befinner sig i Spanien, även de på tågluffarkort. Vi fick för oss att träffas en kväll och käka middag. Nu är tanken att hitta en lämplig stad någonstans i Europa, dit vi alla fyra med enkelhet kan ta oss, och slå oss ner, och njuta av god mat och gott vin. Hade vi varit hemma så hade vi kanske haft tre – fyra restauranger att välja mellan. Just nu är utbudet för oss gigantiskt, vi har ju inte ens valt platsen. Men det är absolut inga problem, vi tar oss dit med hjälp av våra Interrailkort, det kanske kostar en extra resdag, men det får det kosta. Har man ett månadskort, så reser man hur mycket man vill under perioden. Vi har skaffat tio dagar på två månader, men det går ändå bra att lägga en resdag för en sådan upplevelse. Som du förstår så är inte bara jakten på restaurangen igång, det gäller även att pricka staden. Kul upplevelse måste jag säga.

Spanien – Portugal eller?

När vi funderade på resor den här hösten, så fanns både Spanien och Portugal med på listan. Men av någon anledning föll de båda bort, och så blev det Kroatien. Jag förutsätter att de två första länderna finns kvar, jag vill gärna besöka de båda, helst Portugal. Jag har varit på Azorerna, som ju tillhör Portugal, men ändå inte. Det portugisiska fastlandet har sin speciella charm, säger de jag talar med, och sådant lockar en senior.

Nu Kroatien

En seniorbuss.
En senior buss.

För vår del tycker jag Kroatien passar utmärkt. Tempot är ganska lugnt, ingen större stress. Det finns god mat, och prisnivån är ganska bra. Trots fallet av vår svenska krona, kan man ändå leva här i Kroatien utan att bli ruinerad. En lunch med en öl eller ett glas vin får man för en hundring. Vi som har kök kan gå på marknaden och skaffa oss underlag till en god hemmalunch, för kanske en hundring, då för två personer. Och solen stiger upp på himlen varje dag, och ger oss en behaglig temperatur på omkring 25 grader, perfekt. Vi får väl se vad det blir i november, innan vi åker hem. Med tanke på planerade julmarknader har vi vinterjackorna med oss. Jag hoppas ju egentligen slippa använda dessa, åtminstone så länge vi är kvar i Kroatien. Det är ibland hårt att vara senior, om man behöver välja om man ska ha vinterjacka på eller ej.

Vad att göra?

Är det inte svårt att hitta på grejer att göra hela tiden som senior? Ja, det är möjligt att det är, men vi är inte sådana att det hela tiden behöver hända något. Vi tar ofta promenaden ner i staden, och just Zadar är utrustad med många parkbänkar. Att bara strosa omkring, slå sig ner på en parkbänk och titta på människor som rör sig, det är lite underhållning för oss. Vi kan sitta i en halvtimme, och bara njuta av omgivningen. Vi behöver båda röra på oss, på det sättet är vi absolut inget undantag från andra som är senior. Här på resan så blir det ibland lite si och så med promenader. Vi försöker, men gråter inte om vi inte uppnår dagsmålet, Hemma har jag 7500 steg som dagsmål, då blir det betydligt mera allvarligt. Jag har dessutom stavar som är pumpstavar, så att pulsen kommer upp och att jag får arbeta lite med kroppen. Dessa utmärkta stavar glömde jag hemma. Promenaderna här nere blir inte på något sätt lika intensiva. Och så har jag ingen skog att promenera i, jag saknar min friska skogsluft. Men å andra sidan, jag kan inte få allt, jag är ganska nöjd med att kunna gå i shorts och en kortärmad tröja eller skjorta. 

Jag har diabetes. Dessa siffror måste jag ha lite ordning på, så att det inte händer något galet. Jag var på kontroll strax innan vi åkte, och då var alla värden bra. Jag jobbar på att de ska vara minst lika bra när jag kommer hem. Jag fick inte plats med blodtrycksmätaren, jag försöker känna lite hur jag mår. Blodsocker däremot har jag mätare med mig, och så en kasse mediciner, som jag punktligt tar varje morgon. Med dessa ambitioner hoppas jag att min kropp får det den behöver, och att det blir fina värden när jag kommer hem.

Inga tåg i Kroatien

Jag vet inte varför, men det finns ytterst få tåg i Kroatien. Det är synd jag gillar att åka tåg. Det går en hel del bussar i stället, vi ska nog leta efter någon så att vi kan åka ner till Split och Trogir, två städer som vi tidigare lärt oss tycka om. I Trogir finns det en restaurang som lagar väldigt god mat. Don Dino som ligger i gamla stan. Har du vägarna förbi, så ska du passa på. Den är inte helt gratis, men jag tycker den är värd sitt pris. Även för en mindre bemedlad senior.

Passa på att njuta

Det gäller att passa på att njuta så länge man kan, och har hälsan i någorlunda behåll. Det kan gå fort utför, om det väl sätter i gång, och att då bli begränsad, det kan inte vara något skojigt. Det är anledningen till att jag börjat röra på mig, ganska regelbundet. När jag är hemma, så blir det ju, som jag nämnde, en promenad varje dag. Den brukar bli sju – åtta kilometer, med bungy stavar. Det gör att jag blir lite varm i kläderna och pulsen ökar en del.Alldeles utmärkt enligt alla som kan hälsa. Jag har dessutom funnit en väg i skogen, där jag kan andas in den friska skogsluften, som stärker min kropp. Jag känner att jag mår ganska bra just nu, och jag har inga som helst planer på att lämna in. Jag har så mycket kvar att göra, så jag har inte tid.

Kommer kroppen att klara sig om man motionerar?

Jag vet inte hur svaret egentligen är på den frågan. Jag har tidigare kompisar, som trots motion och hälsosamma liv ändå fallit ifrån, och jag har kompisar som eventuellt rör sig från soffa till kylen för att hämta mera öl, de röker och motion det är något okänt, kanske öppna ölburken. Med tanke på hur dom lever, och lever väl, så vet jag inte om motion och övrigt hälsosamt liv verkligen ger längre eller bättre liv. Vi får väl se vad som händer framöver, men den tesen att bara för att du motionerar så får du ett långt och hälsosamt liv, det är inget man kan lita på. Livet består av så mycket annat. 

Ge kroppen en chans var hyfsat hälsosam åtminstone

Lite motion, kanske de där dagliga sextusen stegen, kan ge dig ett långt liv. Det försämrar i vart fall inte förutsättningarna enligt den forskning som nu finns. Så kan man ju undvika att röka, kanske även den där sista nubben, som får levern att packa i hop. Sedan behöver du även lite sällskap. Man har ju studerat de blå zonerna, du vet där de allra flesta får ett liv som är längre än hundra år, och de lever väl, så som jag tror de flesta vill leva. Där gör man det allra mesta gemensamt, mat äter tillsammans, man odlar tillsammans och man tillbringar sin fritid tillsammans. Inget som stressar eller påverkar livet på något negativt sätt.

Skogsbada

Har du skogsbadat, ännu? Det är en form av att ta det lugnt. Du går ut i skogen, sätter dig på en stubbe, och låter skogen omfamna dig. Du ska inte ha något störande med dig, mobil är förbjudet. Inga egna tankar, bara låta skogen ta hand om dig.Sitt på stubben i tio minuter, sedan reser du dig och går till nästa stubbe, eller sten, slå dig ner och upplev samma sak igen. När du kommer hem, så ska du känna dig som en ny människa.