Skönhet & Hälsa och så lite resa

Ingen skönhet, men vid god hälsa
Ingen skönhet, men vid god hälsa

Skönhet & Hälsa och så lite resa

Skönhet. Har du blivit senior? Då har det börjat skrynkla till sig, det är då ofta väldigt skönt att smörja in hela eller delar av kroppen med någon lämplig kräm. Har du hittat din favorit, ännu? Utbudet är milt sagt gigantiskt. Skaffar du en kräm, där någon ung dam gör reklam, så kan du räkna med att du med stor sannolikhet får betala kanske en hundring extra för en sådan tub, utan att det på något sätt påverkar din kropp. Så mitt tips, se till att det är reklamfria krämer, då håller du i plånboken. Kända märken brukar ha samma tendens, höga priser utan någon egentlig effekt.

Vad är seniorlivet? En skönhet!

Egentligen handlar mycket av seniorlivet om att kunna göra det man vill, och att kunna röra sig, åtminstone relativt obehindrat. Alla har inte den förmånen, det kan ha hänt något i livet, som gör att man har begränsningar. För egen del gillar jag att resa, och jag har förmånen att ha en partner, som gillar samma sak. Du förstår, då reser vi ju en hel del. Minst ett par månader per år, då långt ner i Europa, där det är åtminstone ganska hyfsat varmt, så pass att man slipper vinterjackan. Här försöker vi hyra en lägenhet, där vi har minst ett litet kök och sovrum, samt ett bra badrum. Denna typ av lägenheter var ganska lätta att få tag i förut, men det har blivit svårare, eller så ska jag inte säga, priserna har gått upp, och det rejält. Lägenheterna finns kvar, och trots att utbudet ökar, så stiger även priserna, allt som motsäger marknadsföringens grunder, som säger större utbud lägre priser. Gäller inte på lägenheter omkring medelhavet, Kroatien, Grekland, Italien, Spanien eller Portugal. 

Hur reser du? En skönhet är att kunna resa med tåg!

God frukost ger skönhet och hälsa, samt en resa.
God frukost ger skönhet och hälsa, samt en resa.

Vi har börjat resa med tåg, en skönhet enligt min åsikt. Vi köper ett Interrail, och så planerar vi våra turer, egentligen utan någon annan hänsyn än att hålla oss inom Interrail Kortets tidsramar. Vi har köpt tio resdagar inom två månader. Då blir varje resdag omkring fem – sex timmar, det kan i vissa fall bli betydligt längre, men eftersom själva resan blir en del av upplevelsen och en skönhet, så gör det ju inget. Det är också anledningen till att vi enbart reser på dagtid, vi är nyfikna och vill kunna titta ut. Man kan komma fram betydligt fortare, om man åker nattåg, och sover några timmar. Men, tja du förstår, då är det lite si och så med upplevelsen enligt min åsikt. Som Senior vill jag ha upplevelser, hela tiden. Dagtåg är en upplevelse, det som passeras är ofta en skönhet.

Ibland blir det buss!

Buss eller tåg, en resa kan innehålla båda
Buss, ingen skönhet eller tåg, en resa kan innehålla båda

Där vi just nu befinner oss, Zadar, Kroatien, finns det inget tåg som ansluter, så då är vi inte sämre än att vi tar en buss. Det ska absolut erkännas att Buss blir inte alls lika kul, det är full fart på motorväg, man missar mycket av landets skäl, det som dyker upp när man åker tåg. Ibland är det en dålig chaufför, som den senaste vi åkte med, hit till Zadar. Mjuk och behaglig körning, det var inte hans modell. Full gas och gärna tvärbromsar, gjorde den resan ganska obehaglig. Vi kan inte ha tur jämt. Längre ner i Kroatien går det tåg, bland annat till Split. Vi ska nog försöka avsluta denna Kroatien Vistelse, med några dagar i Split, det känns som om vi gärna åker tåg i Kroatien, mest för att få uppleva ytterligare ett lands tåg.

Sedan ska vi åka hela vägen hem till Sverige.

Hur vi ska åka, det vet jag inte. Troligtvis stannar vi i Split till slutet av november, och då kan vi besöka några julmarknader i Tyskland eller Belgien på hemvägen. Även Franska Strasbourg står på önskelistan. Det är ganska sällan vi handlar något, kanske en Glüvain, eller något ätbart. Inget vi bär med hem, således. Fast de brukar ju sälja lite hudkrämer ibland, det ska jag nog prova på i år. Det kan ju vara kul att prova på någon ny ibland. På Marknader brukar de visa och erbjuda att man får smörja in sig, åtminstone lite. Det ska faktiskt bli en liten uppgift, nu när jag är senior, och då när jag behöver lite olika modeller, för att min kropp ska må än bättre. Mera hudkrämer till mig? Vi har så fullpackade resväskor, så det får knappast plats med något mera, det kan ju då kanske bli tal om att köpa även en ny lite resväska, den där jag ska ha alla mina nyfunna hudkrämer.

Nu är det bestämt

Naturlig skönhet på resa
Naturlig skönhet på resa

Efter en hel del vånda, och lite taktik har vi nu bestämt oss för hur vi ska åka hem. Vi befinner oss i Split, vi tog en buss från Zadar. Det kan jag säga var en betydligt bättre chaufför. Resan var behaglig, chauffören visste att behandla en buss, så att vi passagerare slapp sitta och hålla i oss. Grattis till honom. 

Som sagt, nu har vi bestämt hur vi ska åka hem. Vi börjar med en tågresa till Zagreb, den kroatiska huvudstaden. Hemresan har fått tema på julmarknader. Det finns lite av den varan här i Split, det står några stånd längs hamnstråket. Och så har de pyntat ett torg med en massa matstånd. Vi ska gå dit i kväll eller i morgon, och försöka uppleva detta. Ska bli spännande. Vi besökte förra året Sofia, Bulgariens huvudstad, dock inte för julmarknad, utan för dess skönhet.

Julmarknad i Zagreb, en skönhet.

Det kan kanske kännas lite knepigt för en nordbo, men en julmarknad i Zagreb, där solen skiner och termometern ofta passerar tjugo grader, det blir kanske inte så mycket julstämning, eller skönhet. Vi vill ju ha snö och lite kyligt för att julen ska komma. Men faktum är att julmarknad i Zagreb har vunnit pris tre år i rad, som Europas bästa julmarknad. 

Efter Zagreb blir det resans längsta dagsetapp, omkring tolv timmar. Men det är inga problem på ett tåg. Vi ska ta med oss lite ätbart kanske i form av frukt eller lite gott bröd. Vi får se vad som finns i Zagreb. Målet med dagen är Stuttgart, en stad vi aldrig besökt, men som vi passerat då vi körde bil, vid ett antal tillfällen. Det var när vi ville besöka Rüdesheim, som ligger en liten bit söder om Stuttgart. 

Julmarknad i Stuttgart

Hemma i julmarknads landet nummer ett i Europa, börjar vi med Stuttgart. Vi hr, som skrivet, inte besökt staden tidigare, än mindre julmarknaden. Men Stuttgart låg bra till på kartan, så det fick bli så. 

Ytterligare två – tre julmarknader

Stuttgart passeras på tre dagar, och så vidare, då står Dresden på tur. Den staden gjorde vi ett kort stopp i när vi åkte ut på denna resa, snart två månader sedan. Nu tänkte vi stanna några dagar och framförallt spana på julmarknaden, men även ta del av ytterligare i staden. Vi kommer att sätta av en dag för en utflykt till grannstaden den lilla Bautzen. Det var nämligen här som man skapade den första julmarknaden redan år 1384. Jag vet inte om det är något speciellt nu, men det kan vara kul att besöka den julmarknaden. 

Rostock och hem

Vi har ju förmånen att bo i Visby, och numera finns det en färjelinje som går mellan Tyska Rostock och Visby. Det innebär att vi slipper ta vägen över Hamburg-Köpenhamn och Stockholm för att komma hem. För vår del innebär det ju också att vi åker tåget från Dresden till Rostock, och får därmed en julmarknad på köpet. Den i Rostock hade vi nog inte besökt, om det nu inte varit för att vi ska åka hem från den staden. Färjan lämnar Rostock klockan 1900, så vi kommer att ha hela dagen i Rostock, jag hoppas ju på en härlig upplevelse. 

Ett svar på “Skönhet & Hälsa och så lite resa”

  1. Pingback: Stekpanna - kanske behöver du en ny och bättre?  - sällsynt - 98