Sofia – Bulgariens huvudstad

Bulgariens huvudstad – Sofia

Vaktbytet framför Presidentpalatset i Sofia - Bulgarien.
Vaktbytet framför Presidentpalatset i Sofia – Bulgarien.


Sofia – Bulgariens huvudstad. Likt ett vackert kvinnonamn har Sofia, den Bulgariska huvudstaden, ungefär samma skönhet, och kanske man kan säga en brokig historia. Lett under kommunism i många år har huvudstaden numera rest sig och bjuder sina besökare på en hel del upplevelser. Det låter kanske inte så där våldsamt kul att åka till Bulagriens huvudstad, men jag lovar dig, det är stor chans att även du faller för stadens skönhet. Vi besökte Sofia under fem dagar, och jag har, sedan vi lämnade, längtat tillbaka. Vi får se när vi kan planera in en sådan vistelse igen.

Sofia – den lilla huvudstadenSå ska jag egentligen inte skriva utan att förklara mig. Denna miljonstad har naturligtvis sin andel av bilköer och problemfyllda förorter. Men det jag menar med en liten huvudstad är att det som egentligen attraherar en besökare ligger väldigt centralt och det är gångavstånd till allt du behöver besöka. Vill du följa med en guidad grupp, så finns det gratis guidade turer, som utgår ifrån Lejontrappan, den trappa som ligger utanför en domstolsbyggnad. Och helt gratis är det egentligen inte, i annan bemärkelse än att man inte tar betalt. I slutet av varje tur så håller guiden upp en plastficka, där man får lägga i den slant man tycker turen är värd. Ett ganska fiffigt sätt att få se. Skulle nu guiden vara dålig eller usel, så behöver du inte lägga ett öre, eller kanske man ska skriva ens en lev som den Bulgariska valutan heter.

Den Bulgariske kungen valde att följa Tyskland under det andra världskriget, och trots att man egentligen inte var inblandade direkt i strider, så drogs landet ändå in i dessa, då Sofia blev utsatt för bombningar av de allierade. Efter andra världskriget tog kommunisterna över styret och hade makten fram till det allmänna fallet 1991. Ännu idag präglas den centrala delen av Sofia av Kommunisternas högsäte, då många av de byggnader som finns där var kommunisternas kontor, och basen för styret. Numera är det den Bulgariska regeringen som har sina kvarter.

Av en tunnelbana blev det utgrävningarNär man beslutat sig för att bygga en tunnelbana i staden, så började man gräva, men fick ganska fort stoppa detta, eller ändra sina planer. Det kom nämligen fram resterna av en stor Romersk provins eller stad. Man har givetvis bevarat allt, det är idag en turistattraktion, att se utgrävningarna i dagen.
Går du in på presidentpalatsets innergård hittar du även där en rest av det Romerska riket. En kyrka, som egentligen började sin bana som ett romerska bad. I sin iver att kristna det romerska folket kom Kejsar Constantine, som kom från området, ville ha Sofia som huvudstad för det ÖstRom som bildades när romarriket föll. Nu blev det inte så utan Istambul blev i stället Konstantinopel. Kyrkan på innergården är den äldsta hela byggnaden i Sofia som har romerska ursprung.

Vitosha BoulevardDet här är den absoluta huvudgatan i Sofia. När du spatserar ska du notera att de allra flesta restaurangerna är fullsatta, det är ytterst få platser lediga. Och här liksom på många andra plaser på Balkan, så älskar människorna sina uteplatser. Vi har upplevt detta fenomen på de allra flesta platser vi besökt, detta oavsett om vi varit där på vår, sommar eller höst, människor gillar verkligen att sitta ute, och njuta. Jag undrar ibland om de har något kök hemma, de flesta äter på plats.

Guidad promenad genom staden

Lejontrappan, där de guidade turerna utgår i från i Sofia.Jag skrev om detta tidigare, de gratis guidade turerna som finns i staden. Sök på free guided tour Sofia så hamnar du rätt. Det var första gången jag såg detta fenomen överhuvudtaget, med gratis guidningar. Nu efteråt har jag kommit på att det finns ganska många olika platser som erbjuder detta. Det är framförallt i den gamla öststatsländerna, där marknadsekonomin har tagit nya väger. Betala vad du tycker det är värt, då måste guiden anstränga sig extra mycket för att få in lite pengar, eller egentligen en hel del. Nu vet jag inte exakt hur fördelningen är mellan organisationen och guiden, jag hoppas guiden får det mesta. Den vi hade var väldigt bra, och vad jag hörde på andra i gruppen, som följt med på andra turer de organiserar, så var det ruskigt duktiga guider på alla platser. Det känns tryggt och sådant ska premieras.

Sofia en gammal sovande kommuniststad?Absolut inte skulle jag vilja svara. Nu är jag inte ute och svidar på nätterna, men jag kan tänka mig att det hålls igång ganska ordentligt, det är ju en huvudstad, med ungdomar, och de gillar ju att roa sig. Säkert än mera nu då de är fria.

Besöksmål och Sevärdheter i Sofia

Alexander Nevskij Katedralen i SofiaJag måste börja med den mest attraktiva och vackra byggnaden i Sofia. Alexander Nevskij katedralen är av flera anledningar värd ett besök. Dels för att jag ofta försöker besöka en katedral när vi är ute på resor. Inte för att jag är speciellt religiös, utan för att det ofta är riktigt vackra byggnadsverk, Alexander Nevskij är inget undantag. Alexander Nevskij har vi svenskar lite förhållande till, eller kanske in nuvarande svenskar, mera de som levde i mitten av 1200-talet. Den svenska kungen Erik Eriksson hade samlat sina styrkor, och skulle ge sig ut på ett korståg österut, allt i syfte att erövra nytt land och skaffa flera svenskar och då kristna svenskar. Den Svenske kungen trodde sig ha Gud som uppdragsgivare.


Det finns en del skrönor som nu säger att den mäktige svenska adelsmannen Birger Magnusson, ska ha skickat ett meddelande till den ryske fursten Alexander av Novgorod och skrivit ungefär så här: “Om du vågar, kom hit och ta strid mot mig. Se jag har tagit ditt land, och jag tänker behålla det”.
Men Alexander gjorde inte som den svenska kungen och adelsmannen tänkt ut. Alexander samlade snabbt ihop sina styrkor, och fyllde på med några andra. Därefter gick han till anfall, betydligt tidigare än vad svenskarna räknade med. Denna överraskningseffekt gjorde att ryssarna vann ganska enkelt och svenskarna fick fly hals över huvud. Denna Birger Magnusson kom hem till Stockholm, men man glömde snabbt slaget vid Neva. Birger Magnusson kommer vi senare att lära känna som Birger Karl, och den ryska ledaren Alexander av Novgorod blev ju riktig hjälte och fick det nya namnet Alexander Nevskij, du vet samma namn som katedralen i Sofia, där han hyllas som hjälte. Vill du inte resa så långt som till Bulgarien, så kan du ju stannat till i Baltikum, närmare bestämt i Tallin, där det också finns en katedral uppkallad efter den ryske nationalhjälten.

Vackra byggnader och hyfsat god matJag vet inte exakt varifrån matkulturen i Bulgarien eller i Sofia kommer ifrån. Jag skulle kunna tänka mig att det är lite Balkanstyle, så att det är ungefär samma som gäller på hela det forna Balkan. Det jag vet, efter att ha provat en hel del, är att Grekland har en liten särställning med sin Solovaki och Musaka, till detta har man ju eget vin och Ozo. Detta sprit finns på andra ställen på Balkan, men jag är inte helt säker på att man i vare sig Bulgarien eller Albanien tillverkar eget. Det bekymrar mig mindre, det jag vet om maten på i stort sett hela Balkan är att beställer man en sallad, då får man in en riklig skål med nyskuren sallad, då även inklusive rå lök, och ibland fetaost, och ofta en god och anpassad dressing. Det är verkligen att se fram mot, framförallt en solig och varm sommardag. Jag brukar skölja ner med en iskall öl. Om du vill kan du säkert få in någon Tzatziki eller modell av den yoghurt modellen. Väldigt smakligt måste jag säga.
Du kan givetvis ha en sallad som huvudrätt, men ofta har man något träkolsgrillat nöt eller fläskkött, som tillsammans med friterad potatis i någon form utgör huvudrätten. Här ska jag genast ge ett ordentligt tips. Det anses i och för sig vara lite ofint att inte äta upp, men ska du orka med allt, så dels ta det lugnt och ät sakta, väldigt sakta, och lämna trots min varning, en del på både huvudrätt och förrätten. Du kommer att få en stor dessert och den vill du inte missa, det vill jag lova. En dessert kan vara en ordentlig glass, kanske tre – fyra kulor och lite strössel och choklad. Du kan få bakverk av alla modeller, eller om du nu måste vara nyttig, en kulyoghurt med inlagda fikon, en dessert som många gillar.

Mot kusten till Svarta HavetDet här är visserligen en bit utanför Sofia, men jag var inne på mat, och måste då även ta upp skillnaden på restauranger i huvudstaden och vid kuststäderna i Bulgarien. Man har en lång kusten ofta sandstränder som vetter mot Svarta Havet. På dessa restauranger dyker det upp lite annat på menyerna, då självfallet med vad havet har att erbjuda. Det finns en del rena fiskrestauranger, så gillar du fisk, så ska du ta dig ut mot havet.

Finns det annat än Sofia Huvudstaden?Jodå, det kan du vara lugn för. Längs kusten mot Svarta havet har du massor med turistorter, de flesta från kommunisttiden, med stora cement hotell, som ligger på rad längs sandstränderna. Du kan i princip åka ut mot kusten och snart dyker det upp en sandstrand, med vidhängande hotell. En liten typisk sådan ort är Sunny Beach. Men det har den fördelen att du kan promenera till den lilla fantastiskt vackra hamnastaden Nessebar, en std du ska besöka om du befinner dig i området.

Ett svar på “Sofia – Bulgariens huvudstad”

  1. Pingback: Skönhet & Hälsa och så lite resa - Strålande - 56