Stekpanna – kanske behöver du en ny och bättre? 

Ny stekpanna
Ny stekpanna

Stekpanna. Behöver du en ny stekpanna? Det tror jag väldigt många kan svara Ja på. Många har ju skaffat en enkel och ganska tunn, en sådan som vrider sig så fort det kommer lite värme. Då är det definitivt dags att byta ut den, och skaffa något som fungerar, en kolstålspanna har jag som tips. Rätt skött, så har du en kompis för resten av livet. Och rätt skött är ofta ganska enkelt. Du plockar fram den, hettar upp den ganska långsamt, har du induktionsspis, så tar du det i två steg, annars går det för snabbt, och då kan även en kolstålspanna slå sig. När det är varmt häller du i olja, jo sådant som man använder i de blå zonerna, väldigt bra grejer även för din hälsa. Sedan och laga till det som ska lagas till. Njut av maten, och låt stekpannan svalna. När ni har ätit klart, så är pannan lagom varm för att bara diskas ur med vanligt vatten och en rotborste. Torka ur den med en trasa eller hushållspapper, och ställ in den i grytskåpet tills nästa gång du ska laga mat. Det kan knappast bli enklare. Din skönhet och hälsa ökar, du blir mer harmonisk.

Stekpanna i skogen
Stekpanna i skogen

Ta med stekpannan ut i skogen

Du tar givetvis med dig din härliga stekpanna ut i skogen, när ni har picnic på programmet. Lite eld, och så kan du laga till en alldeles underbar måltid även där, dina kompisar eller barn som hänger med blir givetvis väldig imponerande, av vad du håller på med.  Ska du plocka ihop en god stroganoff, så har du givetvis gjort klart allt hemma. Lagt i lite olika backar. Väl på plats, sätter du igång elden, och värmer upp pannan. Häll i lite olja innan du lägger i och fräser den gula löken. Lägg sedan i den strimlade korven, som du steker tills du har en fin stekyta på det mesta. 

Stekpanna som tas med
Stekpanna som tas med

Gör en liten öppning så att du ser en ren ytan i stekpannan, där klämmer du in någon matsked tomatpuré som du låter fräsa en stund, innan du rör samman allt, och fyller på med en fyra fem deciliter vispgrädde. Rör nu om och låt det hela putta några minuter. Blir det för tjockt, fyller du på med lite mjölk. Tag nu fram din andra stekpanna, och sätt på glöden. Låt den bli varm, häll i lite olja, och en klick smör. Häll i din tärnade kokta potatis, som du låter steka till den har en njutbar yta. Krydda med lite salt och vitpeppar. Servera nu med lite stekt potatis, ett par skedar stroganoff, samt några skivor saltgurka. Du är redan en favorit, och din stjärnstatus kommer inte att sjunka efter denna bedrift. 

Stekpanna på elden
Stekpanna på elden

Har du inte vatten med dig så att du kan skölja ur stekpannorna, så lägger du dem i en påse, som du tar med hem, där du enkelt plockar upp stekpannan och rengör den under lite vatten och med en rotborste. Ställ sedan in de urtorkade och torra pannorna i grytskåpet där de kan stå tills nästa äventyr pockar. Det kan vara  lunchen i morgon, eller kanske redan middag i afton. Vem vet vad du eller ni har för rutiner. Din kompis stekpannan hänger med på det mesta.

Kanske börja äta grönsaker

Gillar du inte grönsaker? Eller du kanske är man, vi har en förmåga att avstå från grönsaker. Då ska du plocka fram din stekpannan, låta den värmas upp och få lite neutral olja i sig. Lägg sedan grönsakerna i stekpannan och låt det få lite bryning. Det brukar ta några minuter. Har du stekt kött innan, så tar du givetvis och fortsätter steka i den vätska som köttet lämnar, då får du den goda smaken även på grönsakerna och jag lovar, du kommer att älska grönsaker framöver. Se vilka underverk din stekpanna kan göra.